Gå direkt till innehållet

Denna 8 mars önskar vi mer organisering

Ett collage i form av en våg med rosa och röda cirklar, bilder på kvinnor och slagord för 8 mars

 

En allvarlig backlash i grundläggande mänskliga och fackliga rättigheter drabbar just nu kvinnor och hbtq-personer i flera EU-länder. Det gäller allt från löneskillnader till rätten till abort. Vi önskar mer organisering för att få den trenden att vända.

En delegation från Vänsterpartiet i Stockholm har besökt Bryssel tillsammans med Stockholmsdistriktets feministiska utskott. Utöver Vänsterpartiets kansli i Europaparlamentet fick vi möjlighet att träffa flera olika organisationer som arbetar socialistiskt, feministiskt och antirasistiskt i Europa.

Inför 8 mars anordnade partigruppen Europeiska enade vänstern/Nordisk grön vänster (GUE/NGL) där Vänsterpartiet ingår en konferens om utmaningar för den feministiska vänstern i Europa. Där vittnade vänsterfeminister från hela Europa om en allvarlig backlash för grundläggande mänskliga och fackliga rättigheter som drabbar kvinnor och hbtq-personer i flera EU-länder. Detta är särskilt allvarligt i de södra EU-länderna som tvingats till en hård åtstramningspolitik som Spanien, Grekland, Cypern, Portugal. En facklig aktivist från Portugal Fatima Messias beskrev situationen som att ”jämställdheten står skriven i lagen men inte i det verkliga livet”. Kvinnorna tjänar i genomsnitt 18 % mindre än män för lika arbete. Därför vill Vänsterpartiets europaparlamentariker Malin Björk arbeta för feministisk handelspolitik baserat på jämlikhet och jämställdhet.

Att alla kvinnor idag inte har rätt att leva utan våld och utan att få bestämma över sina egna kroppar är en skam. I Europa blåser konservativa vindar som lyfter rörelser som vill ta ifrån kvinnor makten över sina kroppar. Vi ser exempelvis hur aborträtten attackeras i Spanien och vilken effekt EU:s åtstramningspolitik har för kvinnors självbestämmande runt om i Europa. Varje försök till att trycka tillbaka kvinnors rättigheter måste bekämpas och vi måste fortsätta försvara rätten till abort.

På samma sätt borde vi alla på arbetsplatser, i facket och i skolan ta debatten om migranternas självklara rätt att söka asyl i Sverige och det faktum att de bör inbegripas av samma fackliga rättigheter som gäller här. Det handlar om att leva upp till mänskliga rättigheter men det handlar också om fackliga rättigheter, för det är samma asylsökande som ofta blir den nya arbetarklassen. Vi bör inte acceptera diskriminerande särbehandling av människor på grund av ursprung och legal status i vårt samhälle generellt och inte heller på arbetsmarknaden. Feministisk, facklig, och antirasistisk kamp hör ihop. Lika lön för lika arbete ska det vara oavsett om du kommer från Stockholm, Pajala, Aleppo eller Kinshasa!

Om någon önskar oss ”grattis” på internationella kvinnodagen bör vi säga att i stället för blommor och fina ord önskar vi att fler går med i facket, tar debatten om rätten till asyl eller står upp för aborträtten eller varför inte bli medlem i Vänsterpartiet. Denna 8:e mars önskar vi oss helt enkelt färre fina ord och mer organisering.

Juliana Gristelli, Hanna Egeltoft, Mia Ternlund och Sanna Sjögren, lokalpolitiker för Vänsterpartiet i Stockholm