Gå direkt till innehållet

V: Vi fortsätter kämpa för bättre villkor för utsatta EU-medborgare

Feministiskt initiativ har meddelat att de lämnar förhandlingarna om Stockholms stads långsiktiga strategi för arbetet med utsatta EU-medborgare. Vänsterpartiet har inte gett upp hoppet om att få igenom rimliga boendelösningar för en av stadens mest utsatta grupper. Vi stannar vid förhandlingsbordet.

Vi befinner oss i ett svårt läge. Situationen för de utsatta EU-medborgarna i Stockholm är bedrövlig och har varit det under en lång tid. Med vinter och kyla blir den än värre. Vi ser människor sova på gator och i tillfälliga boplatser i skogen. Det är en ohållbar, omänsklig situation som måste förbättras.

För de utsatta EU-medborgarnas skull måste vi jobba vidare för att hitta rimliga boendelösningar. Därför stannar Vänsterpartiet kvar i förhandlingarna om den långsiktiga strategin. Möjligheten till ett drägligt boende kommer att vara knäckfrågan för oss. Vi vet ännu inte hur långt vi kommer att komma men vi delar inte bilden av att förhandlingarna skulle vara hopplösa, då de inte har gått in i sitt slutskede ännu. Utgångsläget är inte det bästa men det är inte dags att lämna walk over. Feministiskt initiativ är utan tvekan det parti som står Vänsterpartiet närmast i frågan om utsatta EU-medborgares förutsättningar och det är självklart att vi hade hoppats på fortsatt samarbete och stöd för en mer human politik.

Situationen för utsatta EU-medborgare är inte något abstrakt politiskt problem. Det är verklighet och vardag. Här är det resultatet som räknas. Därför stannar vi och förhandlar.

Vänsterpartiet i Stockholms stad