Gå direkt till innehållet

Agera omedelbart för att undvika ännu en mardrömssommar

Onsdagens DN Sthlm rapporterar om hur läget för förlossningsvården är mycket kritiskt. Stockholms borgerliga landstingsledning omedelbart agerar för att lösa krisen inför sommaren.

Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting har sett med tilltagande oro hur bristen på framförallt sjuksköterskor och barnmorskor gjort att Stockholms sjukvård inte fungerar. Vi har flera budgetförslag för att långsiktigt lösa personalkrisen, men nu behöver man handla omedelbart för att undvika en mardrömssommar till. Landstinget måste aktivt anställa tillgängliga barnmorskor, till exempel nyutexaminerade, för att öka grundbemanningen. Överanställningar kostar men i dag har vi inget val, det är ohållbart att personalen hela tiden är på bristningsgränsen.

Landstingsledningen bör omedelbart kallar till möte med representanter för barnmorskorna för att tillsammans hitta hållbara lösningar inför sommaren.

På sikt måste det avsättas rejält med resurser på personalen. Med höjda löner, bättre arbetsvillkor och mer inflytande för sjuksköterskor och undersköterskor och barnmorskor vill Vänsterpartiet locka tillbaka sjukvårdspersonalen. För att lösa vårdkrisen är personalen nyckeln. Det går inte att komma förbi den pusselbiten. Det borde alla politiska partier inse.

I DNs reportage säger personalen att trycket ökat sedan privatdrivna BB Sophia stängde. Vi vill avskaffa vårdval förlossning för att undvika att den situation som uppstod efter BB Sophias kollaps.

Vi vet att övrig förlossningsvård fick axla ansvaret när BB Sophia stängde. Kaoset som uppstod får inte upprepas.