Gå direkt till innehållet

Arrogant att avfärda tillskott när Stockholms förlossningsvård krisar

”Förlossningsvården behöver inga (v)alårssatsningar”. Så avfärdade Liberalernas Anna Starbrink regeringens och Vänsterpartiets vårbudgetsatsning på förlossningsvården. Satsningen välkomnas av både RFSU och Barnmorskeförbundet.

I tisdags presenterade Vänsterpartiet och regeringen en satsning på förlossningsvården och eftervården för nyblivna mödrar. En halv miljard kr ska delas ut till landets landsting. SLL får drygt 100 miljoner kr.

Detta imponerade inte på Stockholms hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L). I onsdagens DN avfärdade hon lättvindigt tillskottet som vänsterpartistiskt valfläsk. Detta i en tid då Stockholms förlossningsvård är extremt pressad sedan både Södra BB och privata BB Sophia bommat igen.

Det är häpnadsväckande att Anna Starbrink, vars privatiseringsivrande är en av de främsta orsakerna till förlossningsvårdkrisen i Stockholm, är så pass ointresserad av extra statliga medel. Man tycker att Anna borde vara glad för varje krona. Förlossningsvården behöver all hjälp den kan få efter tio år av borgerligt styre. Och naturligtvis är hon tvungen att ta emot pengarna. Hon har inte råd att tacka nej.

Anna Starbrink låtsas som om pengarna egentligen inte kommer att ha någon effekt. Det stämmer inte. Det finns massor man kan uträtta för 100 miljoner kronor. Förra året fick SLL ett liknande tillskott, och pengarna användes till att utveckla förlossningsvården på flera håll i länet. Det går att göra i år igen.

Vänsterpartiet har flera förslag på vad de 100 extra miljonerna skulle kunna gå till. Pengarna kan till exempel användas för att ta steg mot att alla som föder i Stockholm får kontinuerlig tillgång till en barnmorska vid sin sida under förlossningen, och bra eftervård. Detta efterlyser också RFSU.

Tillskottet kan också gå till att utbilda barnmorskor och sjuksköterskor, och till att ta hand om de hårt prövade barnmorskor som redan arbetar i Stockholm. Man kan satsa på att minska antalet förlossningsskador – nästan varannan kvinna som fött vaginalt får någon form av förlossningsskada, trots att svensk mödra- och förlossningsvård håller hög medi­cinsk kvalitet. Att minska dessa skador är en jämställdhetsfråga och en patientsäkerhetsfråga.

Förlossningsmiljonerna är en av flera välfärdssatsningar från Vänsterpartiet. Vi har förhandlat fram 400 miljoner kronor per år under resterande mandatperiod för att lyfta förlossningsvården. Genom vår försorg satsas det på en jämlik och jämställd hälsa.

Vår förhoppning och ambition är att satsningen blir permanent, eftersom vården är så pass underfinansierad. Här har alla politiska aktörer, hälso- och sjukvårdslandsrådet i Stockholm inte minst, ett ansvar för att sjukvården fungerar.

Men allt detta fnyser Starbrink åt, och avfärdar som valfläsk. Samtidigt som hon tar emot pengarna.