Gå direkt till innehållet

Om utvisningarna till Afghanistan – brev till justitieministern och Migrationsverket

Stoppa utvisningarna till Afghanistan. Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ, Liberalerna och Centerpartiet i Stockholms stad skriver gemensamt till regeringen och Migrationsverket.

 

Angående utvisningar och avvisningar till Afghanistan. Vi borgarråd och gruppledare i Stockholms stad skriver till er med uppmaning om att Sverige omedelbart ska upphöra med utvisningar och avvisningar till Afghanistan tills det att säkerhetsläget har förbättrats.

Den senaste tiden har säkerhetsläget i Afghanistan förvärrats. Migrationsverket slår fast detta i ett rättsligt ställningstagande och Utrikesdepartementet avråder från resor till landet. Nyligen rapporterades det om en terrorattack i Kabul där 90 människor miste livet och ytterligare 450 människor skadades.

Trots detta genomför idag Sverige utvisningar och avvisningar av människor som nekats asyl. Många av de som utvisas/avvisas har kommit till Sverige som ensamkommande barn, varav många aldrig någonsin varit i Afghanistan. Att utvisa/avvisa dessa unga personer till ett land de aldrig varit i, kanske inte har någon släkt kvar i och där krig och terror är en del av vardagen är inte värdigt ett land som Sverige.

Vi som undertecknar denna skrivelse kanske inte delar uppfattning om migrationspolitiken i stort, men vi har ändå enats om att framföra denna vädjan till er. För att vi inte kan se på hur Sverige skickar unga människor till en krigshärd.

Vårt budskap är tydligt: Utvisningarna och avvisningarna till Afghanistan måste upphöra omedelbart, tills det att säkerhetsläget har förbättrats. Vi anser därför att följande måste göras:

 Regeringen ska utreda förutsättningarna för att besluta om ett moratorium i väntan på att vissa villkor är uppfyllda, t.ex. att säkerhetsläget avsevärt förbättrats.

 Migrationsverket ska pröva förutsättningarna för att besluta om ett verkställighetsstopp i väntan på att situationen i Afghanistan har analyserats ytterligare.

Med vänliga hälsningar

Åsa Lindhagen, socialborgarråd, Miljöpartiet Daniel Helldén, trafikborgarråd, Miljöpartiet Katarina Luhr, miljöborgarråd, Miljöpartiet Clara Lindblom, äldre- och personalborgarråd, Vänsterpartiet Ann-Margarethe Livh, bostads- och demokratiborgarråd, Vänsterpartiet Lotta Edholm, oppositionsborgarråd, Liberalerna Lisa Palm, vikarierande gruppledare, Feministiskt initiativ Karin Ernlund, gruppledare, Centerpartiet