Gå direkt till innehållet

S och MP vill låta vinstjakten i sjukvården fortsätta

I veckan stod det klart att S och MP i Stockholms läns landsting är beredda att låta vinstjakten i sjukvården fortsätta. På tisdagens hälso- och sjukvårdsnämnd sade partierna i ett gemensamt yttrande att de inte stöder Reepalu-utredningens förslag till vinstbegränsningar i sjukvården.

Vänsterpartiet är nu enda parti som inte vacklar i frågan. Vi har lovat väljarna att stoppa vinstjakten i hela välfärden.

Det är både förvånande och mycket olyckligt att Socialdemokraterna väljer att frångå sin egen utredning.

S och MP skriver att ”skattepengar ska gå till den verksamhet de är avsedda för” och att ”det ska gälla både privata och offentliga utförare”. Inser de inte att det är just det som vinsttaket syftar till?

I valrörelsen pratade både socialdemokrater och miljöpartister om vinstjakten som ett problem. Men nu tycks de inte längre betrakta det som ett problem att vårdkoncernerna berikar sig med skattemedel.

Varför har de ändrat sig? Har högerns och näringslivets idoga lobbyverksamhet gett resultat?

Det är särskilt nedslående att S och MPs attitydförändring sker just här, i genomprivatiserade moderatnästet Stockholms län. Här har alliansen styrt och ställt i ett drygt decennium, och här är hälsoklyftorna stora.

Ta BB Sophia och Nya Karolinska sjukhuset som exempel vad vinstjakt kan leda till. Det är dessutom frågor där både S och MP tagit till brösttoner och kritiserat alliansen.

Den privata förlossningskliniken bommade abrupt igen och försatte landstinget i förlossningskris. Det hade inte hänt om inte marknaden släppts in i förlossningsvården. Prislappen för NKS skulle inte skenat iväg om det inte vore för klåfingriga borgare som ville ha en omstridd betalningsmodell där näringslivet står för finansieringen.

Det finns också exempel, ett så gott som dagsfärskt på privata kliniker som gjort omotiverade ingrepp och saltat räkningar. Vi minns med förfäran avslöjandet om Ultragyn, vars gynekologer fick bonusar för att skära i kvinnors underliv.

Det är så det fungerar. Vinstintresset gör att lönsamheten, inte de sjukas behov, styr sjukvården. Det visar också koncentrationen av privatdrivna vårdcentraler i områden som i dubbel bemärkelse är välmående – det vill säga där rikt och friskt folk bor.